‘Ik voel me gesterkt in mijn vakmanschap. De trainingen van Bureau Mind waren doorleefd en verrijkt met eigen ervaringen.’
Leerkracht die een training volgde bij Bureau MIND

Home

Actueel

10 May 2017

NOS Radio1 journaal eindexamens Interview Mirella van Minderhout

De eindexamens beginnen vandaag en dus zitten de bibliotheken vol met scholieren die zich voorbereiden. Bij de bieb in Amersfoort loopt het storm, ziet verslaggever Roel Pauw.

"Soms zijn alle tafels in de grote zaal bezet, veelal door examenklantjes, en moeten scholieren ergens anders in het gebouw gaan zitten. Daar zijn ook prima plekken, maar als je per se in de grote zaal wil zitten, moet je vroeg zijn", zegt een leerling.

Vanaf vandaag doen in totaal 213.168 scholieren eindexamen. De eerste examens starten vandaag om 13.30 uur en de laatste zijn op 24 mei. De meeste examenkandidaten zijn vmbo-leerlingen; ruim 112.000 kandidaten. De eerste examens vandaag zijn scheikunde voor de havo en Nederlands voor vwo'ers. De vmbo'ers beginnen pas morgen.

In de bibliotheek ben je allemaal met hetzelfde bezig en gefocust, thuis is er veel afleiding, is het veelgehoorde argument onder de scholieren voor wie de bibliotheek een tweede huis is geworden. Zo hebben Merel en Kris net oordoppen gekocht voor het examen, maar zelfs in de bieb vinden ze het soms te lawaaiig.

Veel leerlingen zitten dus nog te blokken, maar voor ouders is er ook een belangrijke rol weggelegd, zegt schoolpsycholoog Mirella van Minderhout. Die moeten ervoor zorgen dat kinderen met zelfvertrouwen aan hun examens beginnen. "Want dat heeft het meeste effect op leerprestaties", zegt Van Minderhout in het Radio 1 Journaal.

En hoe moeten ouders dan dat doen? "Spreek uit dat je denkt dat het kind het voor elkaar gaat krijgen. Want als ze zelf denken dat ze het varkentje wel gaan wassen, dan is de kans veel groter dat het lukt."

https://nos.nl/artikel/2172380-examens-beginnen-blokken-in-de-bieb-en-vertrouwen-van-ouders.html

https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/nos-radio-1-journaal/7ec79976-ce52-4c96-9075-4a20ede3d4ad/2017-05-10-nos-radio-1-journaal (va 0:21:25).